Saaria ja rantoja - merellisen kaupungin helmiä

Syvärauman pienvenesatama on kesällä komea näky. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Vanhan Rauman mukulakivikadut kannattaa vaihtaa jossain kohtaa Rauma-visiittiä meren liplatukseen ja rantahiekkaan varpaidenvälissä. Syvärauman pienvenesatamassa (Suvitie) kävellessä voisi kesäpäivänä helposti kuvitella olevansa ihan jossain muualla kuin Suomessa.

Mikäli halajaa rannalta oikein kunnolla merelle, mutta ei omista omaa paattia, tarjoaa kesäaikaan liikennöivä vesibussi ja erilaiset venetaksipalvelut siihen oivan mahdollisuuden. Lisätietoa kuljetuksista saa osoitteesta www.visitrauma.fi.

Minne venekyydillä sitten Rauman saaristossa kannattaa suunnata?

Kylmäpihlajan majakkasaari toimii nykyään matkailukohteena ja sen ehdoton katseenvangitsija on vuonna 1953 valmistunut majakka. Se on Suomen viimeinen miehitetyksi rakennettu majakka, joka toimi myös luotsiasemana.

Majakan torni kohoaa merenpinnasta 36 metrin korkeuteen, mikä takaakin sen näköalatasanteelta komeat maisemat ulapalle. Majakan hotellihuoneet sijaitsevat myös kyseisessä tornissa, ja saarella pääsee myös herkuttelemaan ravintola- ja kahvilapalveluiden parissa.

Kuuskajaskarin loma- ja linnakesaarella pystyy aistimaan armeijan tunnelmaa esimerkiksi käytöstä poistettujen rannikkotykkien ja tykkiluolien muodossa. Viime vuonna saaren vanhalle kasarmille rakennettiin mahdollisuus päästä pelaamaan lasersotaa siitä kiinnostuneille ryhmille.

Saarelta löytyy majoitus-, kahvila- ja ravintolapalvelut sekä kokous- ja saunapalvelut. Saarella pääsee kesäpäivänä myös jaloittelemaan Kuuskajaskari-polulla, joka opastaa saaren historiaan ja geologiaan.

Rauman vanhin matkailusaari Reksaari tarjoaa oivan paikan tutustua saariston monipuoliseen kasvistoon ja linnustoon. Perheen pienimmät – ja miksei vähän vanhemmatkin, viihtyvät mainiosti saaren hiekkarannalla ja vesiurheilun parissa.

Saarella on myös kesäkahvila, sauna, nuotiopaikkoja sekä yöpymis- ja telttailumahdollisuus.

Lisätietoja kuljetuksista saa Blue Camp Oy:n Pasi Poukalta (puh. 040 556 2659). Lisäksi liikennöintiä heinäkuussa järjestää RSP-Charter.

Edelliskeväänä kaupungin kiinteistö- ja mittaustoimi julkaisi kartan saaristoretkeilijöiden avuksi. Raumanmeren luonto- ja retkeilyalueen kartassa kuvaillaan kaupungin ylläpitämiä käyntikohteita, niiden varustusta ja reittejä. Kartta on saatavilla kaupungin verkkosivuilta.

Rauma on mukulakivikatuja, mutta myös merellistä liplatusta ja paatteja. Kuva: LS-arkisto

Veden liplatusta voi Raumalla ihailla myös rannoilta käsin. Rauman suurin biitsi löytyy Otanlahdesta (Suvitie 2), jossa riittää myös kesäisiä harrastusmahdollisuuksia esimerkiksi wake boardingin muodossa.

Merimaisemia pääsee ihailemaan Otanlahden lisäksi esimerkiksi Saharannan uimarannalla (Purjehtijankatu 26).

Kesäaikaan myös Bergströmin lampi (Monnankatu 23) ja Lapin uimaranta (Ruonantie 319) saunoineen ovat suosittuja pistäytymispaikkoja.