Legendaarinen juhannusfestari palaa Raumalle

RMJ.

Harva kirjainyhdistelmä herättää raumalaisissa yhtä paljon tunteita.

Raumanmeren juhannusjuhlat elävät ihmisten mielissä legendaarisina festaribailuina, jotka näkyivät ja kuuluivat Rauman menneissä kesissä.

Muistikuvissa nuo kesät olivat aina kuumia ja Otanlahden rannalle tuotujen palmujen alla elämä oli piirun verran helpompaa. Lavan ämyreistä pauhasi Popedan Pitkä kuuma kesä, eikä kellään ollut huolta huomisesta.

Aika on epäilemättä kullannut Raumanmeren juhannusjuhlien muistot. Noita muistoja on kuitenkin mahdollista päästä ainakin jossain määrin tänä kesänä verestämään, sillä juhannusfestivaali tekee uudistetulla ilmeellä paluun.

Tapahtuman isä Riku Räsänen on kuvioissa edelleen mukana, mutta nykyään hän vastaa festarikokonaisuudessa pääasiassa tilojen ja majoituksen järjestämisestä. Musiikillinen vastuu on puolestaan siirretty Weekend Festivaaleja järjestäneelle Hardi Loogille.

Ja hyvä niin, on Räsänenkin todennut.

– Musiikillinen vastuu siirtyi kavereille. Ihan hyvä saada tuoretta näkemystä tännekin.

Rauma ei suinkaan ole 29-vuotiaalle Hardi Loogille entuudestaan tuntematon kaupunki, sillä hänen anoppinsa asuu festivaalialueen välittömässä läheisyydessä.

Mies onkin useita kertoja kuljeskellut Otanlahden rannalla ja urheilukentän laitamilla mittaillen, kuinka hienot festivaalit paikkaan voisi järjestää.

– Otanlahti on niin upea paikka, ettei sitä tarvitse mitenkään naamioida tai rakentaa. Se on vähintään yhtä hieno kuin toinen Weekend-festivaalipaikkamme Pärnussa, Loog fiilisteli jo marraskuussa sanomalehti Länsi-Suomen haastattelussa.

Edellämainittua Popedaa ei tänä vuonna RMJ:n festarilavoilla nähdä.

Esiintyjikseen tapahtuma on sen sijaan kiinnittänyt muun muassa David Guettan, Jason Derulon, Pendulumin ja Tungevaag & Raabanin. Kotimaisista artisteista mainittakoon esimerkiksi Antti Tuisku, Apulanta, JVG ja Robin.

Jokaiselle jotakin meningillä RMJ:n artistit kapuavat juhannuksena neljälle eri teemalavalle: NRJ:n päälavalle, 90’s teltalle, Urban Stagelle ja EDM-lavalle.

Kaksipäiväisen RMJ:n odotetaan vetävän 24.–25.6. Raumalle noin 25 000 juhlijaa.

RMJ:n historia

  • Raumanmeren juhannus järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1999.
  • Vuonna 2005 kolmipäiväisen festivaalin yhteenlaskettu kävijämäärä oli 99 000.
  • Tapahtuman omistajaksi vaihtui vuonna 2007 SK Ravintolat Oy:n tytäryhtiö SK Festivals Oy.
  • Brändinimi RMJ säilyi, vaikka festivaali siirtyi Rauman Otanlahdesta Poriin 2008.
  • Vuonna 2009 SK Entertainment Group luopui pääomistajuudestaan ja vetovastuu tapahtumasta siirrettiin toiselle yritykselle, jonka yhdeksi johtajaksi tuli Riku Räsänen. Samalla tapahtuman nimi muutettiin RMJ Party Campiksi.
  • Vuonna 2010 tapahtuma palasi Raumalle. Unajan juhannus –nimeä kantanut tapahtuma järjestettiin viimeisen kerran vuonna 2011.