Eila Minkkisen työt leikkivät ja kokeilevat

Eila Minkkinen on tullut tunnetuksi monipuolisista materiaalivalinnoistaan ja kokeilevista tekniikoistaan. Kuva: LS-arkisto/Juha Sinisalo​
Eila Minkkinen on tullut tunnetuksi monipuolisista materiaalivalinnoistaan ja kokeilevista tekniikoistaan. Kuva: LS-arkisto/Juha Sinisalo​

Hopeaseppä, kuvanveistäjä Eila Minkkinen ei ole niitä taiteilijoita, jotka koko ikänsä työstävät yhtä ja samaa aihetta. Hän on tullut tunnetuksi monipuolisista materiaalivalinnoistaan ja kokeilevista tekniikoistaan.

Tuorein esimerkki taiteellisen tutkimusmatkailijan luonteesta ovat lasityöt, joissa lasipallojen sisälle on upotettu hienohopeasta ja -kullasta sekä kuparista tehtyjä pikkuruisia figuureja.

Minkkiselle tyypillisestä materiaalien kirjosta kertoo jo taidemuseon näyttelyn avausteos, installaatio, johon on koottu kaikkea sitä mitä Vanhassa Raumassa sijaitsevasta työhuoneesta löytyy: kupariputkia, narua, peltiä ja erilaisia työkaluja.

Teen juuri niin monta teosta kun hyvältä tuntuu, sitten vaihdan toiseen. Leikki loppuu kun alkaa kyllästyttää, Minkkinen nauraa.

Taiteen tekemisessä Minkkinen lähtee liikkeelle materiaalista. Oli se sitten metalli, hopea tai sähköjohto, siitäkin hän nimittäin on tehnyt teoksia. Yhden aiheen tai materiaalin työstäminen kestää oman aikansa.

– Teen juuri niin monta teosta kun hyvältä tuntuu, sitten vaihdan toiseen. Leikki loppuu kun alkaa kyllästyttää, Minkkinen nauraa.

Kuvanveistäjänä hänet tunnetaan muun muassa ikivanhasta repoussé- eli punsselipakotustekniikastaan, jota hän on soveltanut isoissa reliefeissään. Taiteilijan käsiala onkin usein iso niin koruissa kuin veistoksissa.

– Kun lähden tekemään jotain, siitä tulee aina suurta. Toisaalta olen sitten kyllä yleisön pyynnöstä tehnyt aina myös jotain pienempää. Olisiko se sitten sitä flirttailua asiakkaan kanssa, taiteilija tuumaa.

Raumalla Eila Minkkinen on asunut 1980-luvulta saakka. Raumalainen hänestä tuli sattumalta puolison saatua töitä Porista. Pariskunta oli kuullut Vanhasta Raumasta ja päätti muuttaa sinne.
Lähtöisin hän on Keski-Suomesta, Konginkankaalta.

Ars Rauma 2015 Osaatteko valssata neiti Minkkinen? Eila Minkkisen retrospektiivinen näyttely Rauman taidemuseossa 13.6.–13.9.