TVO - teollisuusalan jätti

Olkiluoto 1 -ydinvoimala liitettiin valtakunnan sähköverkkoon 2.9.1978 kello 05.46.44.​​
Olkiluoto 1 -ydinvoimala liitettiin valtakunnan sähköverkkoon 2.9.1978 kello 05.46.44.​​

Paikallinen sanomalehti Länsi-Suomi viettää parhaillaan 110-vuotisjuhlavuottaan. Sen kunniaksi lehti on julkaissut toimittaja Janne Rantasen kattavia historiikkeja paikallisten suuryritysten vaiheista. Tässä TVO:n tarinaa.

Toistatuhatta ihmistä tekee vakituisesti hommia Rauman kupeessa Eurajoella Olkiluodossa. Melkein toinen mokoma rakentaa parhaillaan Olkiluodon kolmatta ydinvoimalaa.

– 40 vuotta on täällä oltu ja ainakin 60 vuotta vielä ollaan. Ei Olkiluoto-kolmonen telikärryillä Kiinaan lähde, TVO:n toimitusjohtaja Jarmo Tanhua sanoo.

Virallisen tiedon mukaan Olkiluodon kolmosreaktorin on ilmoitettu valmistuvan vuonna 2018.

Alun perin voimalan piti valmistua jo vuonna 2009. Projektin viivästyminen on kuitenkin tuonut Rauman seudulle elinvoimaa ja kaikesta huolimatta mukavaa yrityspöhinää.

"40 vuotta on täällä oltu ja ainakin 60 vuotta vielä ollaan. Ei Olkiluoto-kolmonen telikärryillä Kiinaan lähde."

– OL3-projektin työllistävä vaikutus on ollut Olkiluodolle ja koko seudulle ajateltua isompi. Alussahan tuntui olevan yleinen käsitys, että tulee paljon ulkomaalaisia puolen vuoden keikoille. Tällaista ei ole tapahtunut, vaan ulkomaalaisetkin ovat maksaneet veronsa Suomeen. Ei ammattilaisia, vaikkapa luokkahitsaajia, voi vaihtaa sadoittain, sanoo Tanhua.

OL1:n vuosihuolto 2008, huoltamassa Jarno Dahlqvist ja Peter Gustafsson.​
OL1:n vuosihuolto 2008, huoltamassa Jarno Dahlqvist ja Peter Gustafsson.​

Toukokuussa Olkiluodon ykkös- ja kakkosyksiköissä suoritettiin vuosihuollot. Kaiken aikaa yrityksen toiminnassa on pinnalla myös OL4-ydinvoimala, jonka jatkoaika jatkoaikahakemus hylättiin eduskunnassa.

Onko hanke kuopattu kokonaan vai ainoastaan jäissä?

– En voi sanoa paljon mitään. Hyvin se voidaan rakentaa, mutta milloin, millä tavalla ja millaisen poliittisen tien kautta ovat hyviä kysymyksiä, Tanhua muotoilee.

Tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa. Varsinkin, kun tiirailee vuosikymmenien päähän.

– Ratkaiseeko aurinkoenergia energiakysymyksen isommassa mitassa? En minä tiedä.

– Se harmittaa, että puhutaan avoimista sähkömarkkinoista, mutta samalla lisätään kansallisia veroja ja tukiviidakkoa. Aitoa markkinaa ei ole olemassa. Kaikki investoijat odottavat jotain selkeyttä. Järjen täytyy voittaa, huokaa Tanhua.