Tiesitkö, että Oraksen hanat tehdään Raumalla?

Paikallinen sanomalehti Länsi-Suomi viettää parhaillaan 110-vuotisjuhlavuottaan. Sen kunniaksi lehti on julkaissut toimittaja Janne Rantasen kattavia historiikkeja paikallisten suuryritysten vaiheista. Tässä hanatehdas Oraksen historiakatsausta.
Syväraumankadulta Oras muutti Rauhankadulle, jossa toimittiin 1980-luvun lopulle. Hanatuotanto alkoi 1951.​​
Syväraumankadulta Oras muutti Rauhankadulle, jossa toimittiin 1980-luvun lopulle. Hanatuotanto alkoi 1951.​​

Toukokuussa 1945 Erkki Paasikivi aloitti yritystoiminnan Kosti Oraksen omistaman kiinteistön alakerrassa Syväraumankadulla. Oras, joka oli Erkin Irja-vaimon isä, antoi yritykselle paitsi nimen myös alkurahoitusta.

Kukaan kolmikosta tuskin tuolloin arvasi millaiseksi Oras kasvaisi.

Nykypäivänä Oraksella on tehtaita Rauman lisäksi Puolassa, Saksassa ja Tshekissä. Oras Group syntyi vuonna 2013, kun Oras osti saksalaisen kilpailijansa Hansan.

Oras Groupin vuoden 2014 liikevaihto oli 258,1 miljoonaa euroa ja tilikauden lopussa konserni työllisti 1420 henkilöä.

Oraksen henkilökuntaa vuonna 1957.​
Oraksen henkilökuntaa vuonna 1957.​

Paikallisten korvaan kuulostaa hienolta sanoa, että suuren konsernin pääkonttori sijaitsee edelleen Raumalla. Näin tulee olemaan jatkossakin.

– Rauman rooli säilyy vahvana. Raumalle on rakentunut erittäin hyvä hanatuotannon verkosto. On työkalu- ja komponenttivalmistajia ja palveluyrityksiä. Tehtaalla on käytetty robotteja jo kymmeniä vuosia. Siitä on hyvä jatkaa, sanoo isäänsä Oraksen toimitusjohtajana seurannut vuorineuvos Pekka Paasikivi.

– Myös kaupungintalolla halutaan luoda edellytyksiä tulevaisuuden teolliselle toiminnalle tässä kaupungissa. Rauman tulevaisuus näyttää hyvältä. Suomi sen sijaan on menossa väärään suuntaan, kun teollisuus edelleen katoaa, Paasikivi summaa,

Seuraavan kymmenen vuoden aikana Paasikivi näkee, että yrityksen paukut tulee keskittää entistä enemmän toiminnan tiivistämiseen asiakkaasta aina raaka-aineentoimittajaan.

Vanhoja hanoja pystyy vieläkin bongaamaan esimerkiksi vanhoista kouluista.​
Vanhoja hanoja pystyy vieläkin bongaamaan esimerkiksi vanhoista kouluista.​

Tulevaisuuteen ponnistamisen perustat ainakin ovat raumalaisyrityksellä vahvat ja jykevät.

– Raumalaiset hanantekijät ovat vastanneet lähes kokonaan Suomen koteihin saadusta puhtaan veden mukavuudesta sen jälkeen, kun maahamme oli saatu vesijohtoverkosto, on hallituksen puheenjohtaja Erkki Paasikivi muotoillut.