Tarmo tomuttaa ja ravisuttaa vanhoja käsityksiä pitsistä

Kaikki raumalaiset tuntevat Tarmo Thorströmin. Tuttavallisimmillaan miehestä voi käyttää nimitystä pitsimies.

Thorströmin ansiosta pitsistä on tullut osa raumalaisten arkipäivää. Viime talvena kirjastoon kulkiessa saattoi ihastella Dronttohtorilai-teosta, jossa Sepän talon seinälle heijastettiin iltahämärissä pitsikuviolla leikitteleviä valoja.

Hän on myös osallistunut Pitsi goes pub -tapahtumaan, jossa pitsiteoksia tuotiin oluttuopillisen äärelle, ja onpa hän jenkannut Vanhan Rauman mukulakivikaduilla pitsikuvioisella Jopollakin. Thorström on kaiken kukkuraksi nyplännyt parisenkymmentä pitsikravattia, ja yksi viimeisimmistä nypläysprojekteista on ollut selfien tekeminen nypläystekniikalla.

Tarmo Thorström on uudistanut monien pistikäsitystä. Kua: Pekka Lehmuskallio​
Tarmo Thorström on uudistanut monien pistikäsitystä. Kua: Pekka Lehmuskallio​

Pitsiin liittyvän filosofiansa Thorström kiteyttää ystäväänsä lainaten: ”Hei, sen voi nyplätä!”.

– Pitsi on totta kai myös pöytäliinoja, mutta käsitystä siitä voi laajentaa. Haluan osaltani tomuttaa ja ravisuttaa käsityksiä siitä, mitä pitsi voi olla, Tarmo Thorström kertoo.

– Osa raumalaisista voi jo olla kurkkuaan myöten täynnä pitsiä. Kaikille muille raumalainen pitsiperinne ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys.

Thorström pelkääkin, että turisti pettyy Rauman pitsitarjontaan – varsinkin jos saapuu kaupunkiin lomalle Pitsiviikon ulkopuolella, jolloin nypläys on kaikkien huulilla.

– Pitsille pitäisi perustaa Raumalle moniulotteinen oma näyttely. 600 näytettä vitriinissä ei riitä. Pitäisi olla syvällisempää ja luoda erilaisia vaihtuvia sisältöjä. Rauman pitsin historian rinnalle näytteille pitäisi tuoda modernia nykypitsiä, Thorström suunnittelee.

– Minusta on ihan hyvä, että pitsi-etuliitteen alla on monenlaisia tapahtumia, vaikka ne eivät suoranaisesti pitsiin liittyisikään, hän pohtii viitaten jäähallilla pelattavaan Pitsiturnaukseen. Pisitiaralla kruunattu Pitsimissi kun kuitenkin saa omakohtaista nypläyskokemusta osallistumalla nopein nyplääjä -kilpailuun Pitsiviikolla.

"Pitsi on totta kai myös pöytäliinoja, mutta käsitystä siitä voi laajentaa. Haluan osaltani tomuttaa ja ravisuttaa käsityksiä siitä, mitä pitsi voi olla."

Omalta osaltaan Thorström pyrkii osallistamaan turisteja Rauman pitsiperinteeseen nykyaikaisin ottein mahdollisimman paljon.

– Kesällä esittelen kaupunkilaisille ja turisteille nyplätyn riippukeinun. Siinä pitäisi voida ihan oikeasti istua, sillä se on nyplätty laskuvarjoissakin käytetystä kestävästä materiaalista, Thorström kertoo.

Juhannuksen jälkeen Vanhassa Raumassa Marelan kotimuseossa Thorström pitää nuorille Nypläämöä, jossa nypylöitä pääsee tyynyllä konkreettisesti siirtelemään.

Thorström on taivuttanut perinteisen pitsin esimerkiksi valoteokseksi. Kuva: Pekka Lehmuskallio​
Thorström on taivuttanut perinteisen pitsin esimerkiksi valoteokseksi. Kuva: Pekka Lehmuskallio​

– Aikoinaan, 1700-luvulla pitsin nypläyksellä oli Raumalle suuri taloudellinen merkitys ja se laskettiinkin yhdeksi teollisuudenalaksi.

– Vuonna 1807 kaupungin kirjoista puolestaan löytyi tiedot, että 1200 asukkaan Raumalla oli noin 600 nypläystyynyä, mikä tarkoittaa, että joka toista kaupunkilaista kohden Raumalta löytyi nypläystyyny. Mikäli 

luvun suhteuttaa nykyiseen 40 000 hengen kokoiseen kaupunkiin, tarkoittaisi se yhteensä 20 000 nypläystyynyä, Thorström maalailee.

Vastaaviin lukuihin tuskin koskaan päästään, mutta kesäaikaan – erityisesti Pitsiviikolla heinäkuussa – Raumalla on parhaat mahdollisuudet päästä perille pitsin syvimmästä olemuksesta ja nypläyksen nykymuodoista.

 

Lace in Rauma

Rauma is famous for it’s lace. Lace in Rauma isn’t just tableclothes, thanks to Tarmo Thorström for that.

Thorström has made light work, neckties and even a selfie out of lace and because of that he is called laceman.
– Of course lace is also tableclothes but conception of lace can be extended. I want to challenge the opinions of what lace can be.

The best time to get acquainted with lace is in July during Lace Week. There is a lot of lace on display, citizens and tourists are able to try lace making and Rauma will crown her own Miss Lace.
Lace Week is held in 18.-26.7.2015.