Rauman oma Eiffel

Juttu on julkaistu I love Rauma -kesälehdessä vuonna 2014.

Lapsuudesta tuttu jännitys sekä tietynlainen juhlavuus kutkuttavat mahanpohjassa vesitornin hissin nytkähtäessä liikkeelle. Metallivaijereiden äänet ja silmien editse kiitävät porrastasanteet kertovat maanpinnan loittonevan nopeasti jalkojen alla.

Ylhäälle liki 70 metrin korkeudessa uskaltautuvaa odottaa kuitenkin maisema, jolle ei löydy vertaistaan muualta kaupungista.

Vesitorni toimii eräänlaisena Rauman kaupungin maamerkkinä. Kuva: Elina Helkelä​
Vesitorni toimii eräänlaisena Rauman kaupungin maamerkkinä. Kuva: Elina Helkelä​

Kartalle kaupungista

Rauman vesitorni on suosittu vierailukohde kesäisessä kaupungissa, sillä allaan lankeavia katuja vartioivan rakennuksen näköalatasanteelta avautuu parhaimmillaan 40 kilometrin päähän kantava, ainutlaatuinen näkymä kaikkiin ilmansuuntiin. Pohjois eteläsuunnassa meluaitojen välissä asfalttikäärmeenä luikerteleva kasitie viitoittaa tien Turkuun tai Poriin matkaavalle, ja pohjoispuolella erottuu selvästi esimerkiksi Rauman aluesairaalan valkoinen julkisivu. Aivan vesitornin pohjoisjuurella sijaitsee myös Rauman helluntaiseurakunnan rukoushuone.

Kun kaupunkiin on tutustunut näköalatasanteella käsin, vesitorni toimii kaupungissa tallustellessa näppäränä kiintopisteenä.

Siinä missä itäistä maisemaa hallitsee ääretön havumetsämaisema sekä puiden seassa kimalteleva Äyhönjärvi, luoteista ja läntistä näkymää elävöittää kaunis ja yksityiskohtainen kaupunkiminiatyyri.

Kun kaupunkiin on tutustunut näköalatasanteella käsin, vesitorni toimii kaupungissa tallustellessa näppäränä kiintopisteenä.

Luoteeseen avautuvassa maisemassa erottuu esimerkiksi monia kaupungin merkkirakennuksia, kuten Rauman Pyhän ristin kirkko, vanhan kaupungintalon torni sekä torinlaidan raatihuone. Vanhan Rauman puutalojen kattomerta taustoittavassa horisontissa piirtyy selvästi myös Olkiluodon kolme ydinvoimalarakennusta.

Läntisessä näkymässä puolestaan korostuu Rauman pitkä urheilu- ja teollisuusperinne, sillä korkealle kohoavien jää- ja talviharjoitteluhallien kattojen takana levittäytyy paitsi paperi- ja selluteollisuuden laitokset, myös sataman ja telakan nostokurjet. Koko komeuden kruunaa taustalla välkehtivä meri saarineen.

Kun kaupunkiin on tutustunut näköalatasanteella käsin, vesitorni toimii kaupungissa tallustellessa näppäränä kiintopisteenä. Kaupungissa suunnistaminen nimittäin helpottuu huomattavasti, kun oppii sijoittamaan itsensä maisemaan ja hahmottamaan ilmansuunnat, joihin vesitorni kyljillään osoittaa.​

Monipuolista toimintaa

Kaupunkilaisille vesitorni on tullut maisemiensa ohella tutuksi myös monipuolisena tapahtumapaikkana, sillä vesitornissa toimi yksi kaupungin suosituimmista tanssiravintoloista aina 80-luvulle saakka. Sittemmin toiminta hiipui kesäkahvilayrittämiseksi.

Keväällä 2013 vesitorni sai kuitenkin uuden piristysruiskeen, kun sen tiloihin avattiin kahvila ravintola Torni. Ajoittaisen musiikkiesitykset ovat nekin osa kahvila-ravintolan kesää.

 – Kuluneen vuoden aikana on tullut paljon kiitosta ja kokemus vesitornissa olemisesta on ollut kaikin puolin positiivinen, Tornia emännöivä Outi Laivola kertoo.

 – Monet vieraista kertovat käyneensä täällä viimeksi vuosikymmeniä sitten.

Kahvila-ravintolassa on asiakaspaikkoja kaikkiaan noin sadalle henkilölle. Kesällä Torni on avoinna joka päivä aamuyhdeksästä iltayhdeksään, joten korkeuksiin pääsee niin aamulla kuin illallakin.

Vesitornista pääsee tiirailemaan Raumaa yläilmoista. Kuva: Pekka Lehmuskallio​
Vesitornista pääsee tiirailemaan Raumaa yläilmoista. Kuva: Pekka Lehmuskallio​

Rauman Vesitorni

  • Rauman vanha, 400 kuutiometrin kokoinen vesitorni valmistui vuonna 1934.
  • Nykyinen vesitorni, joka valmistui vanhan ympärille, on vuodelta 1964. Tornin kokonaistilavuus on nyt 2 400 kuutiometriä.
  • Tornia käytetään verkostopaineen tasaukseen sekä yökulutuksen varastona. Vesilaitos pumppaa verkostoon vettä keskiyöhön asti, jonka jälkeen seuraavat kuusi tuntia kaupungin tarvitsema vesi lasketaan vesitornista, jonne on pumpattu tietty määrä vettä päivän aikana.
  • Osoite: Vesitornintie 2, Rauma