Rauman kaduilla soi kaupungin kesävoimin

Eevi Suhonen, Peppi Kukkonen, Joel Salmela ja Miika Metsala viihdyttävät musiikillaan kesän ajan. Kuva: Johanna Sydänoja​​​
Eevi Suhonen, Peppi Kukkonen, Joel Salmela ja Miika Metsala viihdyttävät musiikillaan kesän ajan. Kuva: Johanna Sydänoja​​​

Jo neljäntenä kesänä Vanhan Rauman alueella kuullaan hyväntuulista katumusiikkia. Rauman kaupungin kesätyöihin palkkaamat neljä nuorta katusoittajaa aloitti musisoinnin juhannuksen jälkeisellä viikolla.

Eevi Suhosen, Peppi Kukkosen, Joel Salmelan ja Miika Metsalan muodostama kokoonpano soittaa kuukauden ajan, pääasiassa Kauppakadun ja Kuninkaankadun välillä.

Sateisilla keleillä he saattavat kiertää esiintymässä myös palvelutaloissa.

Rauman kulttuuri- ja vapaa-aikajohtaja Risto Kupari kertoo, että kaupunki sai idean musikaalisesta kesätyöstä paikallisen Lyöjät-yhtyeen myötä.

- Kun kaupunki palkkaa aina tietyn määrän kesätyöntekijöitä, ajattelimme että miksi he eivät voisi olla myös soittajia.

- Samalla tämä on nuorille soittajille opettavainenkin kokemus, kun esiintyvät hälyn keskellä ja hieman erilaisissa olosuhteissa, Kupari sanoo.

Kaupunki on palkannut nuoret soittajansa kesätyörahalla, ja heidät on rekrytoitu musiikkiopiston kautta. Soittajat työskentelevät arkipäivisin kello 10-14.

Soiton toivotaan tuovan lisää elämää Rauman katukuvaan.

- Toivon heidän innostavan myös sellaiseen ilmiöön, että kadulla rupeasivat muutkin soittotaitoiset soittamaan. Minun puolestani tätä kesätyöideaamme voisivat lainata myös muutkin kaupungit, Kupari sanoo.

Ensimmäisenä työpäivänään soittajilla oli käytössään pieni äänenvahvistin. Pääasiassa he esiintyvät kuitenkin akustisesti.

Kuten tavallista, myös kaupungin katusoittajien kitarakoteloon on kilahdellut kolikoita kuulijoilta.

- Kolikot menevät soittajille maksamamme peruspalkan lisäksi. Kun kadulla soittaa, ei saa pyytää rahaa, sillä siihen tarvittaisiin jo luvat. Jos soittajalle kuitenkin annetaan rahaa, siitä ei tarvitse kieltäytyä.

Viime aikoina mediassa on keskusteltu katusoitosta ja tekijänoikeuksista. Miten tekijänoikeudet suhteutuvat kesätyöhön?

- Soittajat ovat kaupungin palkkaamia, ja kaupungilla on Teoston kanssa yleissopimus, joka kattaa osuudet, joita he soittavat, ja heidän soittamansa kappaleet ilmoitetaan Teostolle.