Pitsiviikko on Riston hyppysissä

Risto Kupari alkaa olla jo Pitsiviikon konkari. Kuva: Esa Urhonen

Vaikka Rauman kulttuuripäällikkö Risto Kupari on toiminut Pitsiviikon vastuuhenkilönä jo vuodesta 2011 asti, pystyi hän melko pitkään välttämään ensikosketuksen nypläykseen.

– Kerran sitten Tarmo Thorström tuli minua vastaan Kuninkaankadulla pyöränsä ja nypläystyynynsä kanssa sanoen, että nyt Risto on sinunkin aika kokeilla nypläämistä.

– Siitä tilanteesta en enää päässyt pakoon. Ihmisiä alkoi tietysti kerääntyä ympärille suoritusta seuraamaan. Mieleeni on jäänyt erityisesti erään naisen kommentti: Olen aina tiennyt, että nyplääminen on vaikeaa, mutta että noin vaikeaa! Kupari kertoo naurahdellen tarinaa yhdestä makeimmista muistoistaan menneiltä Pitsiviikoilta.

Tulevan kesän järjestyksessään 46. Pitsiviikkoa Kupari odottaa jälleen innolla, vaikka kaupungin kiristynyt taloustilanne vaikuttaa myös Rauman kesän ykköstapahtuman järjestämiseen.

– Kun budjetti pienenee, olemme joutuneet hieman karsimaan tapahtumapaikkoja, Kupari kertoo.

Ohjelmaa riittää silti tälläkin Pitsiviikolla runsaasti, ja mahtavan tapahtumaviikon järjestämiseksi käytetään lukuisia työtunteja.

– Pitsiviikko ei ole luonteeltaan sellainen tapahtuma, että yhden päälavan eteen kokoontuisi valtavia ihmismassoja, vaan tuolloin kaupunki täyttyy lukuisista pienemmistä ja pieteetillä kootuista tapahtumista, Kupari kuvailee.

– Perinteisenä Mustan pitsin yönä Savilanpuiston lavallekaan ei ole kivunnut JVG:n tai Sannin kaltaisia nimiä, joita pitäisi alkaa buukkaamaan tapahtumaan noin vuotta ennen h-hetkeä.

Ennemminkin Kupari kuvailee Pitsiviikon musiikkivalintojen tulevan niin sanotusti kakkosaallossa.

Aikaisempina vuosina Savilanpuiston lavan on illalla viimeiseksi haltuunsa ottanut artisteista muun muassa Irina ja Pepe Willberg.

Vaikka Rauman Pitsiviikolla onkin pitkät perinteet, pyritään tapahtumaan tuomaan joka vuosi myös uusia ideoita.

– Viimeisinä kahtena vuotena Pitsiviikkoa on esimerkiksi väritetty kansainvälisillä markkinoilla, jotka ovat luvassa tänäkin kesänä.

– Tietysti myös esiintyjien vaihtuvuus tuo tapahtumaan väriä ja ohjaamme tapahtumia aina vähän eri paikkoihin. Pitsiviikko heijastelee jonkin verran myös aina vuoden aikana kulttuurin saralla tapahtuneita asioita, Kupari luettelee.

Pitsiviikko järjestetään 23.–31.7.