Nokan torpalla voi aistia idyllistä tunnelmaa

Pysähdyin kuvausmatkalla Syvärauman venelaiturien luona aikomuksenani käväistä Kiikartornin kallioilla kun huomasin, että Nokan torpalla tapahtuu jotain. Muistin menneiltä kesiltä, että torpalta löytyy myös pieni kesäkahvila ja kun kahvihammasta kerran kolotti, suunta oli selvä!

Maisemamaalausta aurinkoisessa pihapiirissä. Kuva: Heli Lehtonen​​​
Maisemamaalausta aurinkoisessa pihapiirissä. Kuva: Heli Lehtonen​​​

Aurinkoinen piha oli koonnut harrastelijamaalareita ympärilleen ja sain tietää, että meneillään oli Inspira ry:n järjestämä Nokan taidetorpan maalauskurssi 8.–16.6.2015. Viiden päivän pituinen maalauskurssi järjestetään joka vuosi. Tänä vuonna opettajana on Nikolay Nikolov Bulgariasta. Kurssipaikatkin vaihtuvat vuosittain, Poroholma, Taipalmaa, Vanha Rauma, Haapsalu ja Skotlantilainen vanha linna on jo koettu.

Maalauskurssin lisäksi torpalta löytyi Annikki Riipisen ja Hanna Juusolan yksityisnäyttelyt. Näyttelyt ovat esillä 8.–14.6. klo 12–18 ja ne ovat ilmaisia.

Torpan taidenäyttely ja viehättävä interiööri. Kuva: Heli Lehtonen​
Torpan taidenäyttely ja viehättävä interiööri. Kuva: Heli Lehtonen​

Vanha torppa tarjoaa idylliset puitteet varsinkin aurinkoisena kesäpäivänä. Pihapiirissä voi piipahtaa kahvikupposella ja katsastaa samalla tarjolla olevat näyttelyt sekä pienen kirpputorin annin. Viereinen Kiikartorni ja sen kauniit kalliot tarjoavat myös nähtävää ja levähdyspaikan merellisessä miljöössä.

Nokan torpan historiaa

Fåfängan niemi on kruunun vanhaa lahjoitusmaata ja se on kuulunut Rauman kaupungille jo 1600-luvun alkupuolelta lähtien. 1850-luvulla rakennettu Nokan torppa on niemen vanhin rakennus. Tulipalot tuhosivat kaksi aiempaa rakennusta, nykyinen taidetorpan rakennus on ainakin kolmas järjestyksessä.

Vuoden 1870 tienoilla Ahvenanmaalta kotoisin ollut Jaakob Holmström muutti Henriikka-vaimonsa kanssa torppaan. Myöhemmin Nokan torppa jäi Jaakobin Edla tyttärelle ja hänen miehelleen Johan Björkrothille.

Edla Amanda oli ilmeisen kekseliäs ja ahkera nainen, hän piti lehmiä Fåfängan alueella ja aloitti 1900-luvun vaihteessa torpan pienessä saunassa kaupunkilaisten kylvettämisen. Edla Amandan parantavista savi-, suola-, ja yrttikylvyistä on vielä muistitietoa raumalaisten keskuudessa.

Edla ja Johan Björkrothin jälkeen torpan lunasti yksi hänen tyttäristään, Anna Nyman (os. Björkroth). Vuonna 1979 Anna myi torpan rakennukset Rauman kaupungille, Rauman kaupunki on vuokrannut paikkaa Inspira ry:lle vuodesta 1985. 

Lisää torpan historiasta voit lukea Inspira ry:n sivuilta.

Nokan torppa sijaitsee Syvärauman venelaiturien luona, Suvitie 10:ssä, Kiikartornin vieressä.

Kuva: Heli Lehtonen​
Kuva: Heli Lehtonen​

Näyttelyitä Nokan torpalla kesällä 2015:

29.6.–2.8. Nokan torppa 30-vuotta näyttelypaikkana
Päivittäin klo 12–18. Kahvio ja kirppis.
3.8.–9.8. Valokuvanäyttely 
Jäsenten itse ottamia valokuvia.
Päivittäin klo 12–18. Kahvio ja kirppis.

Lue lisää Inspira ry:n toiminnasta ja tulevista näyttelyistä täältä.