Merikaupungissa uskalletaan yrittää - Rauman seudulla toimii isoja nimiä

Rauman teollisuus on ollut viime vuosina myllerryksessä STX:n telakan lakkauttamisen vuoksi. Kaupungissa ei kuitenkaan ole jääty laakereilleen lepäämään, vaan ovia uusille yrityksille ja toimialoille on avattu vilkkaassa tahdissa.

Listasimme Rauman seudun teollisuuden tunnettuja ja isoja nimiä.

NARVI
Vuonna 1937 perustettu yritys valmisti aluksi muuripatoja. Nykyisin Narvi on markkinoiden ainoa iso kiuasvalmistaja, jonka kaikki saunatuotteet ovat Suomessa suunniteltuja ja valmistettuja. Tällä hetkellä yritys työllistää noin 70 henkilöä.

ORAS
Oras on vuonna 1945 Raumalla perustettu hana- ja suihkutuotteita valmistava suomalainen yritys. Oras Groupin pääkonttori on Raumalla. Konsernilla on kaksi vahvaa hanabrändiä, Oras ja Hansa.

KIVIKYLÄN KOTIPALVAAMO
Palvaamo aloitti 1980-luvulla Mikko Laihosen puolittaisesta harrastetoiminnasta: tyhjäksi jäänyttä vuosisadan alkuista saunaa käytettiin tuolloin joululihan palvaamiseen. Nykyään yrityksen tehtaanmyymälät palvelevat Rauman Lapissa (Savulaaksontie 121) ja Huittisissa (Palvarinkatu 10), tuotteita on saatavilla ruokakaupoissa kautta maan ja sen lihoja löytyy myös raumalaisten ravintoloiden listoilta.

Olkiluoto ydinvoimaloineen sijaitsee Rauman kupeessa Eurajoella. Kuvat: LS-arkisto

TVO
Teollisuuden Voima on ydinvoimaa tuottava suomalainen yhtiö. TVO:lla on Eurajoen Olkiluodossa kaksi ydinvoimalaa ja kolmas rakenteilla.

EUROPORTS
Euroports Rauma on täyden palvelun satamaoperaattori. Yhtiön toimialaan kuuluvat kaikki satamaoperoinnissa tarvittavat palvelut kuten lastinkäsittely, varastointi ja kansainväliset kuljetukset.

STEERPROP
Steerprop valmistaa Raumalla laivojen potkurijärjestelmiä. Steerprop on saavuttanut vahvan markkina-aseman erityisesti off shore -markkinoilla ja jäissä toimivien alusten potkurilaitetoimittajana.

RAUMA MARINE CONSTRUCTIONS
Laivanrakennusyhtiö RMC perustettiin Raumalle vuonna 2014 sen jälkeen, kun STX päätti lopettaa telakkatoiminnan kaupungissa. Yritys on yksi isoista toimijoista Rauman teollisuuspuistossa Seaside Industry Parkissa.

ROLLS-ROYCE
Rolls-Roycen Rauman-yksikkö on maailman johtava azimuth-tyyppisten potkurilaitteiden valmistaja. Tuotannosta 99 prosenttia menee vientiin.

RAUMASTER
Raumaster on raumalainen 1984 perustettu teollisuusalan yritys, joka valmistaa kuljetinjärjestelmiä teollisuuden tarpeisiin.

BMH TECHNOLOGY
Lönnström-yhtiöiden perintöä jatkava BMH kuuluu Hollming-konserniin. Yhtiön lippulaiva on Tyrannosaurus-jätteenkäsittelyjärjestelmä.

UPM
UPM:n Rauman tehtaalla on kolme aikakauslehtipaperia valmistavaa paperikonetta.

METSÄ FIBRE
Metsä Fibren Rauman sellutehdas käynnistyi vuonna 1996. Tehokas tehdas tuottaa valkaistua havusellua.

FORCHEM
Forchemin mäntyöljytislaamo on eturivin biojalostamo.