Lettihypelle ei näy loppua - Isi ja tytöt villitsee

Letit kuuluvat Airolan perheen päivittäiseen arkeen. Kuvat: Maija Männistö

Matti Airola sukelsi lettien maailmaan kuin vahingossa. Kun hänen tyttärensä Maisa ja Kerttu toivoivat ranskanlettiä tarpeeksi useasti, kyllästyi hän siihen, ettei moista osannut tehdä.

Hän opetteli ranskanletin salat ja siinä sivussa myös muunlaisia lettejä. Valmiista lopputuloksista piti tietysti aina ottaa kuva tyttärille näytettäväksi.

Ensialkuun lettiluomuksia nähtiin kuvina Airolan henkilökohtaisella Facebook-seinällä, mutta melko nopeasti hän perusti Isin ja tyttöjen hiushommille kokonaan omistetun Instagram-tilin. Tuolloin elettiin vuoden 2014 loppupuoliskoa.

Nyt vuoden 2016 kesällä Isin ja tyttöjen hiushommien meriittilista on kasvanut jo uskottaviin mittoihin somenkin puolella: IG-seuraajia on kasassa noin 24 000 ja Facebook-tykkääjiä yli 18 000. Isin ja tyttöjen lettikirja oli puolestaan 20 000 myydyllä niteellä vuoden 2015 kahdeksanneksi myydyin tietokirja Suomessa ja kirjan käännösoikeudet on myyty edelleen myös Viroon.

Lettihommat jatkuvat vahvasti myös tulevaisuudessa.

Airola on lähdössä mukaan hiusbisnekseen tuotepuolella yhdessä Isin ja tyttöjen hiushommien ja Biozellin kanssa lanseerattavalla hiustenhoitosarjalla.

– Lisäksi lettikirja on saamassa jatkokseen toisen kirjan, Airola paljastaa.

Ensimmäisen kirjan kuvaukset järjestettiin Raumalla, mikä oli Airolalle ihan ykkösjuttu.

– Vaikka kirja fokus olikin leteissä, tuli kuvissa hienosti esiin Vanhan Rauman katumaisemia ja kaupungin miljöötä.

Vaikka lettihype kasvoikin valtavan isoksi aivan odottamatta, ei lettien tekeminen ole alkanut kyllästyttää Airolaa missään käänteessä.

Raumalla hänet tunnetaankin tuttavallisesti Letti-Mattina, joka voi vaikka kesken yökerhossa vietetyn illan pysähtyä tekemään pyytäjälle lettiä – miehen taskuissa kun kulkee aina tätä nykyään mukana hiuslenkkejä.

– Lettien tekemisestä on itselleni vain pieni vaiva, mutta niillä pystyy antamaan paljon iloa. Sekä letitettävälle, että ympärillä oleville letitystä seuraaville ihmisille, Airola kuvailee.

Letittämisestä on tullut viime vuosina ehdottomasti ilmiö, ja Airolan esimerkki on tartuttanut intoa myös nimenomaan muihin miehiin.

– Tosi monet isät ja miehet ovat tulleet kiittelemään ohjeista. Se on ihan kunnia, että on voinut innostaa myös muita.

Lettirintamalla riittää myös aina lisää uusia malleja itsensä haastamiseen. Yksi Airolan tekemistä vaikeimmista leteistä on ollut letti, jossa piti hallita yhtä aikaa viisi hius- ja kaksi nauhaosiota.

– Minulta pyydettiin sitä kerran oikein erityisesti. Olin tehnyt letin vain kahdesti sitä ennen, joten tuolloin pieni ohjeiden kertaaminen oli paikallaan, Airola naurahtaa.

– Monessa letissä perustekniikka on kuitenkin hyvin samankaltainen, hän kannustaa myös muita letityshommien pariin.