Lego-maestron massiivinen taidonnäyte - 40 000 palan Poroholma

Poroholmaa ja Ruormiehen terassia Lego-perspektiivissä. Kuvat: Juho Ruohola

Raumalaislähtöinen Juho Ruohola on vienyt aikuisiällä Lego-harrastuksen aivan uudelle levelille.

Kesän kynnyksellä mies on viimeistellyt noin 40 000 Lego-palaa käsittävää teosta lomakeskus Poroholmasta.

– Itsellekin ehti lapsuuden jälkeen tulla aika pitkä suvantovaihe ennen kuin innostuin Legoista taas uudestaan, Ruohola kertoo.

Kipinä syttyi uudelleen Tallinnassa pari vuotta sitten Titanic-näyttelyssä laivan pienoismallin äärellä.

– Jättimäisestä pienoismallista syntyi tuolloin ajatus, että sen voisi valmistaa Legoista.

– Suunnittelin sen itse pitkälti lennosta. Tavoittelin mahdollisimman realistista ulkonäköä ja mittasuhteita. Mielestäni onnistuinkin siinä varsin hyvin.

Seuraavaksi haasteeksi Ruohola asetti itselleen Rauman raatihuoneen valmistamisen.

Tässä projektissa hänen apunaan oli Legon nettisivuilta ladattava suunnitteluohjelma, jonka avulla voi itse luoda virtuaalisesti Lego-rakennelmia, minkä jälkeen ohjelma tekee rakennusohjeen sekä luettelon tarvittavista palikoista.

– Itse suunnitellut Lego-teokset pitää koota tavallaan kahteen kertaan – ensin virtuaalisesti ja sitten vielä uudestaan konkreettisesti palasista.

Augustin paviljonki oli yksi Poroholman vaikemmin toistettavista rakennuksista.

Lomakeskuksen valtaisaan Lego-projektiin hän sai kimmokkeen Poroholman isännältä Riku Räsäseltä, joka tilasi Ruoholalta kesätiluksiaan kuvastavan teoksen.

– Suunnittelutyötä olen tehnyt pääasiassa kuvien perusteella, vaikka olen pariin otteeseen Poroholmassa itsekin käynyt, nykyisin pääkaupunkiseudulla asuva Ruohola kertoo.

– Ainahan jää jotain kuolleita kulmia, joten vähän taiteilijan vapauksiakin saa työssä käyttää.

Vapauksista huolimatta Ruohola ja projektia yhdessä hänen kanssaan työstänyt veli Matti tunnustautuvat jossain määrin myös täydellisyyttä tavoitteleviksi Lego-maestroiksi.

– Kun veli valmisti paatteja Poroholman edustalle, joitain ihan yksittäisiäkin Lego-osia tilattiin tuolloin Keski-Euroopasta. Siinä tulee jo yhdelle palalle enemmän postimaksuja kuin mitä palasen hinta yksistään on, Ruohola naurahtaa.

Iso Poroholmateos kootaan yhdeksi alueeksi kesän alussa.

Vaikka suunniteltujen Lego-teosten mukana tulee myös niiden kokoamista avustavat ohjeet, välillä kokoamisvaiheessa käy ilmi, että alkuperäisestä suunnitelmasta pitää vähän joustaa.

– Aina kaikki kohdat eivät toimikaan niin kuin on suunnitellut tai jokin kohta ei näytä hyvältä ja silloin suunnitelmia pitää vaihtaa lennossa.

Poroholman lomakeskuksen Lego-kokonaisuuden yksi haastavimpia rakennuksia on ollut ehdottomasti Augustin paviljonki, 1800-luvun lopulla rakennutettu pitsihuvila.

– Erityisesti sen kahdeksankulmainen katon osa oli hankala koota Legoista, Ruohola kuvailee.

Augustin paviljonki oli jo viime kesänä yleisölle esillä juurikin paviljongilla, mutta tänä kesänä sen kylkeen on tarkoitus kasata myös muut Poroholman kohteet ja saada kokonainen noin 3x2-metrinen teos lomakeskuksessa kaiken kansan nähtäville.

– Lego-palasten toimituksessa voi välillä olla pientä viivettä, mikä vaikuttaa aina valmistumisaikatauluun, mutta juhannus meillä on tavoitteena, Ruohola kertoo.

Osa Lego-teoksen osista pitää majaansa vielä Ruoholan luona Keravalla, mutta kesän tullen ne on tarkoitus kuljettaa Raumalle, jossa koittaa vielä viimeistely ja Legorakennelmien kokoaminen isossa kuvassa yhdeksi kokonaisuudeksi.

Kaiken kaikkiaan Poroholman lomakeskus on ollut Ruoholalle mieluisa rakennusprojekti.

– Silloin kun itse asui Raumalla ja Poroholma ei ollut vielä nykyisessä loistossaan, ei aluetta osannut arvostaa. Nythän se ehdottomasti aivan huikea paikka ja pitää nostaa Riku Räsäselle hattua alueen eteen tehdystä työstä.

– Nyt alue houkuttelee koukkaamaan sen kautta, kun on vaikka pyörällä liikenteessä.