Kirpputoriyrittäjä on kesällä myös paikallisopas

Vanhan tavaran puoti Eveliina on Laura Mikkonen rakas yritys, josta voi itsekin tehdä mukavia löytöjä. Kuvat: Heli Lehtonen​​
Vanhan tavaran puoti Eveliina on Laura Mikkonen rakas yritys, josta voi itsekin tehdä mukavia löytöjä. Kuvat: Heli Lehtonen​​

Juhannuksen tienoilla ihmiset vetäytyvät mökeille, mutta muuten käytetyn tavaran putiikeissa käy Raumalla kesäaikaan mukava kuhina.

­– Kesä on todella hyvää myyntiaikaa, sillä silloin ihmisiä liikkuu kaupungissa. Mikäli on oikein kunnon helteitä, niin silloin myyjät ja ostajat viettävät aikaansa ennemmin vaikka rannalla kuin sisällä kirpputoreilla, Torin Kymppi -kirpputorin yrittäjä Juha Lehtola kertoo.

– ­­Erityisesti Rauma-aiheinen tavara tekee kesällä kauppansa, kun turistit hankkivat matkamuistoja. Sitä ei kuitenkaan ole ihan kauhean paljon looseissa tarjolla, Vanhan tavaran puoti Eveliinan yrittäjä Laura Mikkonen kertoo.

Rauma-aiheista tavaraa ei aikoinaan kovin paljon ole valmistettukaan, joten mikäli sattuu löytämään esimerkiksi peltitarjottimia paikallisilla teksteillä, kannattaa sellainen hankkia matkamuistoksi.

– Vanhaa Raumaa kuvaavat postikortit ovat myös mieluisia löytöjä tutuille postitettavaksi tai itselle muistoksi. Monesti kirpputorilta hankitaan myös sisustustavaraa mökille, Lehtola kertoo.

"Mikäli turisti ihastuu vähän isompaan huonekaluun, eikä se sovi oman auton kyytiin, niin ei se ole ongelma."

Raumalta löytyy runsaasti tarjontaa vaatteisiin keskittyneistä kirpputoreista, mutta matkailija saattaa tehdä myös huonekalulöytöjä.

– Mikäli turisti ihastuu vähän isompaan huonekaluun, eikä se sovi oman auton kyytiin, niin ei se ole ongelma. Kyllä tavara aina perille saadaan – joko Matkahuollon kautta tai itse viemällä, Lehtola lupaa.

– Vanhan tavaran puoti Eveliinassa karsimme jonkin verran niitä huonekaluja, joita otamme myyntiin. Etteivät myytävät kalusteet olisi sellaista jokapäiväistä lastulevytavaraa, Mikkonen sanoo.

Puiset ja kauniisti ajan kuluttamat kalusteet sen sijaan ovat monelle aarteita ja ne aiheuttavat riemunkiljahduksia löytäjälleen.

– Nykyään monen turistin mielestä kirpputorivierailut kuuluvat jo lomaohjelmaan – niissä pitää käydä tarkistamassa kaupungin tarjonta, Mikkonen kertoo.

– Pääkaupunkiseudulta tulevat matkailijat arvostavat etenkin sitä, että täällä maaseudulla kirpputorituotteiden hinnat ovat pysyneet maltillisina, Lehtola sanoo.

Torin Kymppi -kirpputori aarteineen löytyy aivan keskustan tuntumasta.​
Torin Kymppi -kirpputori aarteineen löytyy aivan keskustan tuntumasta.​

Laura Mikkolan itselle mieluisin kirpputorilöytö osui silmiin viime kesänä Vanhan Rauman pihakirppiksellä.

– Olin etsinyt yhtä Arabian kahvipurkkia jo useamman vuoden ajan, kunnes se vihdoin löytyi täältä Raumalta, Mikkonen iloitsee.

Lehtolakin hankkii paljon tavaroita käytettynä, mutta päällimmäisenä kirpputorimuistona hänellä on silti oman löydön sijaan eräs asiakaskohtaaminen.

– Murrerunoilija Heli Laaksonen tuli kassalle ja kertoi, että haluaa ostaa yhdestä loosista purkin, jossa on valkoista jauhetta. Hän halusi tehdä palveluksen muille asiakkaille, sillä purkissa myytävä jauhe oli hintalapun ilmoituksesta poiketen kipsijauhetta eikä vauvan talkkia, Lehtola kertoo.

Kirpputoreilla kiertely vaatii aikaa, mutta parhaassa tapauksessa löydöt ovat sen arvoisia.​
Kirpputoreilla kiertely vaatii aikaa, mutta parhaassa tapauksessa löydöt ovat sen arvoisia.​

Kesäaika tarjoaa kirpputoriyrittäjille mahdollisuuksia myös laajentaa toimintaansa.

– Meillä on puoti Eveliinassa tarkoitus järjestää kesällä pihakirppistapahtumia. Viime vuonnakin jo pääsimme vastaavaa testaamaan, kunnes tunnin myyntiajan jälkeen alkoi sataa kaatamalla. Nyt otetaan uusi yritys! Mikkonen kertoo.

Kuluvana vuonna 20-vuotisjuhlaansa viettävä Torin Kymppi puolestaan järjestää kesällä huutokauppoja.

Kesäaikaan kirpputoriyrittäjät pääsevät kauppiaiden lisäksi toimimaan myös paikallisoppaina.

– Kyllähän turistit kyselevät vinkkejä, etenkin lounaspaikkoja. Vinkkaan heille myös muista kaupungin kirpputoreista, Mikkonen kertoo.

Vanhat tavaran puoti Eveliina, Monnankatu 39. Torin Kymppi, Myllymäenkatu 3.

Kirpputoreilla liikkuu sekä satunnaiskävijöitä että aktiivisesti antiikkia metsästäviä ihmisiä.​
Kirpputoreilla liikkuu sekä satunnaiskävijöitä että aktiivisesti antiikkia metsästäviä ihmisiä.​

Piipahda myös näillä kirpputoreilla:

SPR:n puoti ja wanhat tawarat puotimyymälä
Karjalankatu 15

Kirpputori Retriika
Hakunintie 10

Susivuoren kirppis
Köydenpunojanvahe 4

Ratamakasiinin kirpputori
Hakunintie 6

Lasten kirppis Karuselli
Sahankatu 2

Kirpputori Pomppunen
Teerentarhantie 2

Lokkikirppis
Satamakatu 2

 

Fleemarkets in Rauma

There are many fleemarkets in Rauma that offer a variety of clothes, furniture and home decoration. You might find something interesting for souvenirs also.

Old Rauma-themed goods are sought after but hard to find. If you come across for example old postcards from Rauma you should definitely consider buying them.